Diyabet, yüksek tansiyon, guatr, beyin tümörü ve MS gibi hastalıklar saptanabilir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, rutin göz muayenesinde birçok hastalık ile ilgili erken tanı konulabileceğini anlattı.
DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ, BAŞKA HASTALIKTARIN SAPTANMASINDA DA ETKİLİDİR
Periyodik olarak yapılan muayeneler arasında göz muayenesinin farklı bir yeri vardır. Rutin göz muayenesi sırasında yapılan göz dibi muayenesinde diyabet, yüksek tansiyon, guatr, beyin tümörü ve MS gibi hastalıklar saptanabilir. Göz dibi muayenesinde gözdeki damar yapısında veya görme sinirin de meydana gelen değişiklikler bize kişide bu hastalıkların olduğunu söyler.
İyi bir göz doktoru tarafından yapılan göz dibi muayenesi ile %80 oranında bu hastalıklarla ilgili erken tanı konulabilir. Bu saydığımız hastalıklar genellikle erken belirtiyi gözlerde verir.
Rutin göz muayenesinde göz dibi damar yapısına bakıldığında yüksek tansiyondan dolayı oluşan değişiklikler göz doktoru tarafından rahatlıkla tespit edilebilir ve hasta dahiliye doktoruna yönlendirilir. Aynı şekilde şeker hastalığının da göz dibinde yaptığı değişiklikler küçük kanamalar olarak izlenir. Bunun yanı sıra şeker hastalarının tedavi yeterliliğinde göz dibi bulgusu yol gösterici kriterler arasındadır.
Gözlerde irileşme veya büyüme guatr hastalığının belirtisi olabileceği gibi MS hastalığında da ilk belirtiler gözde gelip-geçici çift görme, göz kapağında düşüklük şekline kendini gösterir.
Gözlerimiz beynimizin bir uzantısıdır, bu nedenle görme sinirinde oluşan en ufak bir değişiklik beyin tümörünün habercisi olabilir.
Tüm bunların yanı sıra karaciğer hastalıklarında da ilk belirti gözün şeffaf kısmında oluşan halka şeklinde kendini gösterir.
Kaynak: hurriyet.com.tr
İlgili Galeriler