Göz nezlesi, göz kapağı ve göz küresi üzerinde bulunan ince zarda meydana gelen iltihaplanmadır. Meydana gelen bu iltihaplanma; kızarıklık, kaşıntı, gözyaşı, akıntı ve acıya yol açabilir. Göz nezlesi virüse bağlı bir rahatsızlık olmakla birlikte bakteri, alerji ve kimyasal reaksiyonlar neticesinde de görülebilir. Göz nezlesi bulaşıcı bir hastalıktır.
Belirtileri:
Göz nezlesinin en yaygın belirtisi gözün kızarması ve kaşınması ile birlikte gözün içinde bir şey varmış hissi olmasıdır.
Göz nezlesinin belirleyici diğer belirtileri arasında;
*Uyanınca göz kapaklarının yapışık olması, çapaklanma,
*Göz tahrişi ve göz akıntısı (sarı veya yeşil renkte),
*Kaşınma, yanma, göze kum kaçmış hissi olması,
*Parlak Işıkta Gözün acıması.
Gözde oluşan kızarıklık, akıntı ve göz şişmesini her zaman göz nezlesine bağlamak doğru değildir. Bu belirtiler alerji ve arpacık gibi bir çok göz rahatsızlığında görülebilmektedir. Bu nedenle teşhis ve tedavi için mutlaka göz doktoruna gidilmelidir. Tedavi sürecinde göz damlası ve merhem kullanılacağı gibi daha ciddi durumlarda antibiyotik kullanılması gerekebilir. Doğru teşhis ve uygun tedavi uygulanmadığı takdirde gözde oluşabilecek hasarlar büyüyecektir.
Teşhis ve Tedavi
Belirtileri takip eden doktor enfeksiyona neden olan bakterilerin tespiti için göz akıntısından örnek alarak laboratuvara gönderir. Sonrasında gerekli merhem ve göz damlası kullanılarak tedavi edilen rahatsızlık nadiren de olsa ağızdan yada damardan antibiyotik tedavisi de gerektirebilmektedir. Evde ise göz nezlesi olan hastanın çevresindekilerle temaslarını kısıtlaması, havlu ve mendillerini ayırması mümkünse kağıt havlu kullanması, yastık yüzlerinin temizliğine dikkat etmesi, gözlerini ellememesi ve el temizliğine dikkat etmesi, eğer kullanıyorsa rahatsızlık geçene kadar lenslerini takmaması, makyaj yapmaması, doktorunun tavsiye ettiği miktar ve sürede suni gözyaşı kullanması gerekmektedir.
Göz nezlesi 10 ile 14 gün içinde tedavi edilir fakat belirtiler 1 ay kadar sürebilir. Göz nezlesinde oluşan enfeksiyon tedavi edilmezse korneaya zarar verebilir.
Korunma Yolları
Göz nezlesi bakterilerin bulunduğu, tozlu, kirli ortamlarda daha çabuk ortaya çıkabilir. Kalabalık ortamlarda hijyen yetersiz ise, çabucak yayılabilir. Özellikle ortak kullanılan havlu, yastık, yorgan, çarşaf, makyaj malzemesi, klavye, telefon gibi iş araç gereçleri hastalığın yayılmasında etkilidir. Hastalıktan korunmak için bu hususlara dikkat edilmelidir.
Kaynak: ankaraningundemi.com
İlgili Galeriler