Renk körlüğü erkeklerde yüzde 8, kadınlarda yüzde 0,4 sıklığında görülür.
Özel Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi Uzm. Dr. Mustafa Dinler, "Retinada renk algılayan hücrelerin işlev sorunu, bazı renklerin hatta bazen tüm renklerin soluk ya da grimsi algılanmasına yol açar. Bu duruma renk körlüğü adı verilir."
DOĞUŞTAN OLABİLİR
Uzm. Dr. Dinler, "Retinadaki renk algılayan hücreler üç farklı pigment içerir (kırmızı, yeşil ve mavi). Bu pigmentlerden biri, ikisi veya üçü, olması gerekenden az veya yoksa o kişi renk körüdür. Bu pigmentlerden biri eksik ancak diğer ikisi tam ise buna trikromat anormalisi denir ve renk körlüğünün en sık görülen türüdür. Bu tür renk körlüğünde kişi kırmızı, mavi veya yeşili göremez. Renk körlüğü doğuştan olabileceği gibi sonradan geçirilmiş hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabilir. Renk körlüğü erkeklerde yüzde 8, kadınlarda yüzde 0,4 sıklığında görülür. Birçok kişinin düşündüğü aksine, renk körlüğünde dünya siyah-beyaz görülmez, genellikle sadece kırmızı ve yeşil tonlarını ayırmakta sorun olur" dedi.
TEDAVİSİ
Renk körlüğü teşhisinin Ishihara testi ile yapıldığını belirten Dinler; "Renk körlüğünü tümüyle tedavi etmek mümkün değildir fakat özel filtreli kontak lensler veya gözlükler ile renk ayrımı yapılabilir. Lensler, numaralı veya numarasız olabilir" dedi.
Kaynak: Ada Postası
İlgili Galeriler