Bulaşıcı hastalıklara, dikkat edilmeli!

Göz hastalıkları içinde en yaygın olanlardan biri de bulaşıcı mikroplardır.

Bulaşıcı hastalıklara, dikkat edilmeli!
20 Şubat 2015 Cuma 11:07

Göz sağlığı aslında bizim için en önemli hususlardan biri olması gerekirken hiçbirimiz bu hususa dikkat etmiyoruz. Göz hastalıkları içinde en yaygın olanlardan biri de bulaşıcı mikroplardır.


Göz sağlığı aslında bizim için en önemli hususlardan biri olması gerekirken hiçbirimiz bu hususa dikkat etmiyoruz. Göz hastalıkları içinde en yaygın olanlardan biri de bulaşıcı mikroplardır. Bir kişiye geçen bu iltihap, ortak kullanılan malzemelerden dolayı bütün aileye yayılmaktadır. Bulaşıcı GÖZ enfeksiyonlarına karşı ev içerisinde kullanılan birçok eşyanın kişiye özel olması gerekiyor. Enfeksiyonlara karşı önlem için yazımızı okuyabilirsiniz.


Göz ile ilgili önemli bilimsel gelişmeler oluyor. Virüsün neden olduğu Göz hastalıkları ile ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Viral kaynaklı hastalıkların enfeksiyonlara sebep olduğu ve bu enfeksiyonlu rahatsızlıkların ise bulaşıcı olduğu açıklandı. Gözde meydana gelen virüs kaynaklı rahatsızlıklarla ilgili açıklamalarda bulunan Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, hastalığın kuluçka evresinin yaklaşık 5 ila 14 gün arasında değiştiğini belirterek "Bu nedenle hastalar, hastalığı nereden kaptıklarını tahmin edemeyebilir. Hastalık oldukça bulaşıcıdır. Genellikle önce tek gözle başlar ve kısa bir süre sonra diğer göze de yüzde 90 ihtimalle geçebilmektedir. Hastalığın bulaşığı elden ele, gözden göze, aletten göze, herhangi ortak kullanılan gözlük, makyaj malzemesi ya da havluyla ve günümüzde daha sıklıkla yüzme havuzlarından bulaşabilmektedir" dedi.


Hastalarda yanma, batma, sulanma ve bazen küçük kanamalar olabileceğini söyleyen Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, şöyle konuştu: "Bunların dışında hastalarda çapaklanma görülebilir, kapak şişliği olur. Bununla beraber üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları görülebilir. Çünkü kulak önü ve boğaz altında lenf bezleri şişebilmektedir. Özellikle çocuklar bize üst solunum yolu enfeksiyonuyla gelebilmektedir. Bunun dışında ağır vakalarda gözde akıntı, zar oluşumu görülebilir. Bununla beraber yüzde 50 olguda iki haftanın sonunda gözümüzün ön tarafı yani korneada leke oluşmaya başlar. Bu lekeler bazı kişilerde puslu görmeye neden olabilmektedir. Lekeler genellikle bir iki ay içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak, bazen senelerce süren lekeler kalabilmektedir."


Orta eşya kullanmamaya özen gösterin

Hastalığın tedavisinde amacın hastayı rahatlatmak olduğunu kaydeden Yılmaz, "Göz enfeksiyonlarına özgü bir tedavi şekli yoktur. Bunun için hastalara öncelikle hijyene dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Ortak kullanılan havlu, gözlük gibi eşyaları mutlaka ayırmalılar. Ellerini sık sık sabunlu suyla yıkamalılar, mümkünse kağıt havlu kullanmalılar. Hastalara soğuk pansuman önermekteyiz. Sonra oluşabilecek problemleri önlemek için sık suni gözyaşları, antibiyotikli damla verebiliriz. Eğer hastalık çok inatçıysa gözünün ön tarafında lekeler oluşmuşsa o zaman topikal steroid damlalar önerebilmekteyiz" diye konuştu.


Kaynak: saglik.noktasinda.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.