Akıllı Kontak Lenslerin Diabetle Savaşı!
Medella, Thiel Vakfı'nın sağladığı yeni fon ile akıllı kontak lens yapımında Google ve Microsoft'un karşısında yükselmeye hazır...
Hastaların sağlık durumunu izlemeye yarayan "akıllı kontak lensler"in yapımında ismi anılan son girişimci kolejden terk 22 yaşında bir genç.
Harry Gandhi, Medella isimli sağlık teknolojisi konusunda tam zamanlı çalışmak üzere Waterloo Üniversitesi'nde yürüttüğü bioteknoloji ve ekonomi konusundaki öğrenimini yarım bırakacak.
Silikon Vadisi yatırımcısı olarak tanınan ve özgürlükçü yaklaşımları destekleyen Peter Thiel'in kurduğu Thiel Vakfı kamu yararına hizmet veren bir kuruluş. Vakıf kolej öğrenimlerini bırakarak kendi teşebbüslerine odaklanmaya istekli olan genç grişimcilere 100,000 Amerikan Doları fon sağlıyor. Ve Harry Gandhi de Thiel Vakfı'nın seçtiği 20 gençten biri.
2013'de universite içinde kurulan ve şu anda tam zamanlı 7 kişilik bir kadrosu bulunan Medella, diabet hastalarının gözyaşındaki glukoz seviyesini ölçen akıllı lenslerin yapımını hedefliyor. Amerika Diabet Birliği'nin 2012 yılında verdiği bilgiye göre, ülke nüfusunun yüzde 9.3'ünü oluşturan yaklaşık 29.1 milyon diabet hastası var. 2007 yılında diabetle ilgili sağlık harcamalarının 174 milyar dolardan 245 milyar dolara yükseldiği görülüyor.
Gandhi'nin bildirdiğine göre Medella'nın geliştirdiği cihaz henüz "makroprototip" fazında ve insan gözünden daha çok, fil gözüne uyacak boyutlarda. Cihaz, kontak lens içine yerleştirilen mini bir biosensör sayesinde gözdeki nemin içinden glukoz miktarını ölçme fikri üzerine geliştirilmekte. Söz konusu sistemde bir devre sayesinde toplanan bilgi, bir anten kanalıyla hastanın yakasına, gözlüğüne ya da kolyesine bağlanan küçük bir cihaza aktarılıyor. Bu cihaz aynı bluetooth teknolojisiyle çalışan akıllı telefonlarda olduğu gibi bir aplikasyona aktarılarak bilgiyi analiz ediyor.
Kaynak: MIT Technology Review
İlgili Galeriler