Göz merceği alınıp yerine yapay bir mercek yerleştiriliyor
Katarakt ile uzak ya da yakın görme sorunları günümüzde gelişen göz içi mercekleri ile tedavi ediliyor.
Batıgöz izmir Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Bolu göz içi mercek tedavisi hakkında şu bilgiyi verdi: "Katarakt ameliyatında şeffaflığını yitirmiş olan göz merceği alınıp yerine hastanın görmesini sağlayacak olan yapay, bir mercek yerleştirilir. Bu mercekler ayrıca gözlüklerinden kurtulmak isteyenlere de uygulanır. Uzak veya yakın görme sorunları olup gözlük takmak istemeyen 40 yaş üzeri kişilere katarakt gelişmeden yine bu merceklerden yerleştirilir." Göz içi merceklerinin monofokal (tek odaklı) ve muttifokal (çok odaklı) olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Monofokal merceklerin, 1970'Ierden beri kullanılan, katarakttı merceklerin yerine yerleştirilen mercekler olduğunu söyleyen Opr. Dr. Hülya Bolu, bu merceklerin yakın görüşü sağlamadıkları için hastaların yakın gözlüğü kullanmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Dr. Bolu, çok odaklı merceklerle ilgili şu bilgiyi verdi: "Muttifokal mercekler hem uzağı hem yakını gözlüksüz görme imkanı verir. Eskiden multifokal mercekler sadece uzak ve yakını gösteriyor ama ara mesafeyi göstermiyorlardı. Ancak son zamanlarda trifokal adı verilen mercekler çıktı. Bu mercekler hem uzak hem yakın hem de bilgisayar mesafesi olan 70 santimlik ara mesafe denilen alanda net bir görüş sağlayabiliyorlar. Bunların dışında hastanın astigmatı varsa bunları düzelten başka mercekler de var." Multifokal mercek tercih edilen hastanın göz muayenesinin çok detaylı yapılmasına da dikkat çeken Opr. Dr. Hülya Bolu, hastanın gözünde sarı nokta hastalığı ya da retina ile ilgili herhangi bir hastalığının olmaması gerektiğini belirterek”doktorun deneyimli olması önemlidir. Çünkü bu ameliyatlarda hiçbir şekilde komplikasyon veya problem İstenmez. Doktorun hastasını çok iyi inceleyerek, gündelik aktivitelerini karşılamasına daha uygun olan merceğe yönlendirmesi gerekir. Hasta gündelik hayatında daha çok spor mu yapıyor yoksa bilgisayar başında mı ya da araba mı kullanıyor bunları göz önünde bulundurarak pek çok mercek arasından seçim yapılmalıdır. Bu mercekler akrilik yapıda ve göz içerisinde hiçbir aksiyon yaratmayan, ömrün sonuna kadar bozulmadan kalabilen merceklerdir" dedi.
Opr. Dr. Hülya Bolu, mercek ameliyatı önerilen hastalar hakkında da bilgi verdi. Dr. Bolu, "40 yaşın altındaki kişilerin, göz numaraları çok yüksek ve korneaları çok ince ise bu hastalara lazerle sıfırlama yapılamaz. Bu hastalara mercek ameliyatı önerilir. Ama bu ameliyat, merceğini alıp yerine mercek koyma şeklinde değildir. Hastanın kendi merceğine dokunmadan, aynı dışarıdan takılan kontak lensler gibi, kendi merceğinin üstüne yerleştirilir. Dolayısı ile hastanın kendi merceğinin akadamasyonu (uyumsaması) bozulmamış olur. Hastanın zaten yakın görme kabiliyeti vardır; bu ameliyatla sadece uzak görüş düzelmiş olur. 40 yaş üzerinde ise artık katarakt olma yaşına doğru ilerlendiği dönemde, özellikle hasta hipermetrop ise, şeffaf lens değişimi denilen hastanın kendi merceği alınıp yerine uygun mercek yerleştirilir. Özellikle hipermetropisi olan hasta grubu bu ameliyatlardan son derece memnun kalmaktadır" Göz içi mercek ameliyatları enfeksiyon riskini arttıracağı için iki gözü aynı anda yapılmıyor.
Opr. Dr. Hülya Bolu işlemlerin birkaç gün arayla yapıldığını belirterek "Bir göze işlem uygulandıktan sonra ertesi gün o gözün kontrolleri yapılır. Her şey yolunda ise ve hastanın aciliyeti varsa bir gün sonra ikinci göz yapılabilir. Aciliyeti yoksa beş altı gün sonra yapmak tercihimizdir. İki göz birbirine ne kadar yakın sürede ameliyat edilirse beyinde göz uyumu o kadar hızlı sağlanır. Bu ameliyatları çok geciktirmemek gerekir. Hastalar en erken şekilde muayenelerini olmalı ve bu işlemden çok korkmamalılar" dedi.
Kaynak: Yeni Birlik gazetesi
İlgili Galeriler