Göz içi lensleriyle 30 numaraya kadar olan bozukluklar tedavi edilebiliyor.
Göz bozukluklarının tedavisinde önemli bir yenilik olan göz içi lensleriyle 30 numaraya kadar olan bozukluklar tedavi edilebiliyor. 10 numaraya kadar olan miyopların tedavisi lazerle (wave front femtolasik tekniğiyle), 10 numaranın üzerindekilerin tedavisiyse Eye PCL göz içi lensle yapılıyor. Bu lenslerle hem 7 numaraya kadar olan astigmatlar hem de miyop ve yakın problemi olan numaralar düzeltiliyor. Bu tedavilerin sonrasında hastaların gözlük veya lens kullanmalarına gerek kalmadığı belirtiliyor.
OPERASYON 10 DAKİKA SÜRÜYOR
İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker, göz içi lensleriyle ilgili olarak şunları söylüyor: “10 numara üzeri miyoplarda göz içi lensi uygulaması son yıllarda çok gelişti ve daha güvenli hale geldi. Bu ameliyat her 2 göze 1 gün arayla yapılıyor. Konforlu, ağrısız, dikişsiz ve 10 dakika süren bu operasyonda göz, damlayla uyuşturuluyor. İşlem sonrası hasta evine gidip dinleniyor. Ertesi gün göz açılıyor ve hasta gözlük ya da lens olmadan hemen görmeye başlıyor. Sonrasındaysa diğer gözün operasyonu yapılıyor.”
GÖRME KAPASİTESİ ARTIYOR
Yüksek miyop gözlerde gözlük ve kontakt lensle bile görme yüzde 100 olamıyor. Eye PCL göz içi lensi hastanın numarasının düzelmesi ve gözlükten kurtulmasının dışında, görme keskinliğinde de 2-30 puana kadar bir artış meydana getiriyor. Bu, kontakt lensle yüzde 50 görme kapasitesi olan bir hastanın, ameliyattan sonra görme kapasitesinin kontakt lens olmadan yüzde 80’e çıkması anlamına geliyor.
Bir başka farklılığın da bundan önceki lenslerle 4 numaraya kadar düzeltilebilen astigmatların bu lenslerle 7 numaraya kadar düzeltilebilmesi olduğu belirtiliyor. Bu lenslerle, 40 yaş üstü yüksek miyoplarda yüksek miyopiyle aynı anda yakın problemi de çözülebiliyor.
HASTANIN GÖZ MERCEĞİ ALINMIYOR
Göz içi lensi deyince katarakt ameliyatında gözün içine konulan lensten farklı olarak hastanın kendi göz merceği alınmıyor. (Bu yüksek miyoplarda yüzde 8 dekolman riski oluşturuyor.) Eye PCL lens, hastanın kendi göz merceği alınmadan, gözün içine (kendi göz merceğinin önüne) takılıyor. (Kontakt lensin gözün içine takılması gibi.) Uygulama bundan 10 yıl önce daha yüksek riskler içerirken, lens teknolojisinin ilerlemesine bağlı olarak bu risklerin büyük bölümünün ortadan kalktığı belirtiliyor. Bir problem oluştuğunda (çok düşük bir olasılık da olsa) söz konusu lens gözün içinden tekrar çıkartılabiliyor.
YAKIN VE UZAK GÖRME AYNI ANDA DÜZELTİLİYOR
Geçmişte lazer operasyonlarında yakın görme düzeltilirken, uzak görmede bozulmalar oluşabiliyordu. Op. Dr. Göker, “Artık yakın ve uzak görmeyi aynı anda düzeltebiliyoruz. Yaşa bağlı görme sorunu olan hastalara uygulanan uzak-yakın ‘supracor’ tedavilerinde uzak görme netliği birkaç aylık zaman alabilir” diyor.
GEÇMİŞTE ÇARESİZ KALINAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ VAR
Lazer operasyonu uygulanamayan 10 ve daha yüksek numaralara sahip hastalara artık göz içi lensi uygulaması yapılıyor. ‘Presbiyopi’ yani yakını görememe sorunu lazerle düzeltilebiliyor. Çocuklukta geç kalınmış göz tembelliği tedavi edilemez bir sorunken artık ileri yaşlardaki kişilere de göz tembelliği tedavisi uygulanabiliyor.
GÖZ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
1) Yanlış: Yakından TV izlemek gözleri bozar.
Doğru: Bir süre yakından televizyon izlemek radyasyona bağlı katarakt veya retina hasarına neden olmaz. Özellikle okul öncesi yaştaki çocuklar televizyonu yakından seyretmeyi sever. Günümüz çocuklarında miyopinin daha sık görülme nedeni büyük olasılıkla daha az güneş görmeleridir. Güneş ışığı, göz dokularının normal gelişimi için gerekli ve önemlidir. Dışarıda oyun oynamak yerine zamanının çoğunu iç ortamda bilgisayar oynayarak geçiren çocuklarda miyopinin daha sık görülmesinin bundan kaynaklandığı düşünülmektedir.
2) Yanlış: Bir kez gözlük takınca numara hep artar.
Doğru: Gözlük ‘miyop’, ‘hipermetrop’ ve ‘astigmat’ adı verilen kırma kusurlarını düzelterek daha net görmemizi sağlar. Gözlük takmak numaraların düşmesini sağlamaz ama artmasına da neden olmaz. Gözlük numaraları doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir. Çocuklarda gözlük numaralarının ilerliyor olması genetik ve çevresel birçok farklı etken nedeniyledir.
3) Yanlış: Sokaktan alınan güneş gözlükleri gözü bozar.
Doğru: Güneş gözlüğünün gözünüzü güneşin zararlı etkilerinden koruması için UV ışınlarını bloke etmesi gereklidir. UV bloke edici özelliği olmayan bir güneş gözlüğü gözünüzü bozmaz. Sadece işe yaramaz.
Kaynak : haberturk.com
İlgili Galeriler