Göz kapağında meydana gelen düşüklükler estetik bir kaygı taşımanın yanı sıra önemli hastalıkların da belirtisi olabilir.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Feride Aylin Kantarcı, tıp dilinde 'pitoz' olarak adlandırılan göz kapağı düşüklüğünün, göz kapağının normalden daha düşük seviyede olması veya bir gözün diğerine göre daha aşağıda görünmesi olduğunu belirtiyor.
Ani gelişen göz kapağı düşüklüğünün önemli olduğunu ve göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Kantarcı, düşüklüğün altında yatan nedenin iyi araştırılması gerektiği konusunda uyarıyor.
Diyabetin habercisi
“Doğuştan olmayan göz kapağı düşüklüğü birden fazla faktörle bağlantılı olabilir. İleri yaşlarda göz kapağını kaldıran kas gücünün azalması kapak düşüklüğüne sebep olur. Göz kapağını kaldırmayı sağlayan sinirdeki nörolojik bozukluklar bir diğer sebeptir. Diyabet, hipertansiyon, beyin anevrizması, kafa travmasına bağlı sebeplerle göz kapağında nörolojik düşüklükler olabilir.”
Görme kalitesini etkiliyor
"Göz kapağı düşüklüğü ciddiye alınmalı. Kapak düşüklüğü görme alanını önemli derecede etkiler ve kişide sürekli yorgun, uykulu bir ifadeye sebep olur."
Hipertansiyondan da kaynaklanabilir
“Hipertansiyon ve anevrizmadan kaynaklanan beyin kanaması ya da iskemi olaylarında oluşan düşüklükte göz kaslarının felcine bağlı olarak kayma ve çift görme de görülebilir. Böyle bir durumda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Travma sonrası gelişen göz kapağı düşüklüklerinde ise tedavi için en az 6 ay beklenmelidir. Kişiye uygun olmayan, göz kapağında irritasyon yapan kontak lenslerin uzun süreli kullanımında da kapak pozisyonunda değişiklikler görülebilir.”
Kaynak: meydangazetesi.com.tr
İlgili Galeriler