Göz tembelliği tedavisi nedene bağlı olarak bireysel olarak yürütülür.
Göz Tembelliği Tedavisi Ve Süreçleri
Göz tembelliğinde gözler normalden farklı bir şekilde kullanılır. Göz tembelliği tedavisi nedene bağlı olarak bireysel olarak yürütülür. Göz tembelliği tedavisi basamakları şu şekilde sıralanabilir:
- Göz tembelliği tedavisinin asıl amacı gelişim olarak geride kalan gözün kullandırılmasıdır.
- Göz tembelliği tedavisinde ilk olarak sağlam olan ve normal gelişim düzeyinde olan göz özel bir bandaj ile kapatılır.
- Sağlam olan göz birkaç hafta boyunca hatta bazen aylarca kapalı kalır. Bazı durumlarda kapama tedavisine ek olarak ortoptik tedaviler de uygulanır. Ortoptik tedavilerde amaç gözü çalıştırmaktır. Bir nevi göze uygulanan fizik tedavi anlamına da gelir.
- Diğer göz sağlam olana yetişmeye başladığı zaman gerekirse ameliyat yapılır. Ameliyatın ardından da kapama tedavisine bir süre daha devam edilir.
- Penalizasyon da göz tembelliği tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde sağlam olan gözün uzak ve yakın görmesi bulanıklaştırılarak tembel gözün retinasının daha iyi çalışması sağlanır.
Göz Tembelliği Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Göz tembelliğinin etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Bu sebeple göz tembelliğinin tam olarak tedavisi küçük yaşlarda yapılmaktadır. İlk 4 ya da 5 yaşına kadar yapılan tedavilerde oldukça iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Göz tembelliğinin tedavisi 10 yaşına kadar etkili bir şekilde yapılabiliyor. Ancak yapılan son araştırmalar, teknolojik gelişmelerin göz tembelliği tedavisinin 15 yaşına kadar yapılmasına fırsat tanıdığını gösteriyor. Artık 15 yaşına kadar göz kapatma tedavi yöntemi ile göz tembelliği tedavi edilebiliyor.
Göz tembelliği tedavisinin en başarılı sonuçları ilk 4 ya da 5 yaşa kadar yapılan tedaviler ile elde edilmektedir. 6 ya 7 yaşlarında yapılan göz tembelliği tedavileri erken yaşlarda yapılan tedavilere oranla hem süre olarak daha uzun sürer hem de tedavinin etkililiği daha az olur. 15 yaşına kadar göz tembelliği tedavisi yapılabiliyor ancak tedavi süresi oldukça uzun sürüyor. Hem de tedavinin başarılı olma olasılığı çok fazla düşüyor.
Kaynak: nedirneiyigelir.com
İlgili Galeriler