Gözün beyaz kısmında oluşan kanlanma birçok hastalığın ilk belirtileri olabilir.
Vücudumuzun bir çok organında olduğu gibi göz kanlanması sadece görme rahatsızlıklarına bağlanmamalıdır. Gözün beyaz kısmında oluşan kanlanma birçok hastalığın ilk belirtileri olabilir. Konjontivit, iltihaplanma, göz kuruluğu, glokom, üveit, keratit vb. göz kapağı hastalıkları, göze gelen darbe, göz kanlanmasına neden olabileceği gibi tüm vücudu etkileyen hipertansiyon, kanama bozuklukları hastalıkları da korneada kanlanmaya sebebiyet verebilmektedir.
Konjonktivit nedir?
Gözün görünen beyaz kısmını ve göz kapaklarının iç yüzeylerini kaplayan ince ve saydam zarın iltihaplanmasına konjonktivit denir. Bu iltihaplanmaya kimyasal maddeler, dış etkenlere bağlı enfeksiyon veya alerjiye bağlı nedenlerden oluşabilir. Konjonktivit gözde çapaklanma, kaşıntı, sulanma, batma ve yanmaya neden olabilmektedir.
Konjonktivit tedavisi mutlaka uzman göz doktoru tarafından yapılması gerekmektedir. İltihaplanmanın cinsinin ayırt edilmesi ve buna göre tedavinin düzenlenmesi oldukça önemlidir.
Göz kuruluğu nedir?
Göz yaşını salgılayan bezlerinin salgılamasında azalma söz konusu olduğunda gözde batma hissinin oluşması göz kuruluğunun belirtilerindendir. Günümüzde sıkça rastlanılan göz hastalıklarındandır.
Göz kuruluğunun oluşmasına yaşa bağlı olarak salgının azalması, sürekli kimyasal dumana maruz kalma, kullanılan ilaçların yan etkisi, uzun süre lens kullanılması, menopoz dönemine girilmesi, romatizmal hastalıklar veya alerji neden olabilir.
Göz kuruluğu tedavisinde ise öncelikle göz yaşını salgılayan bezlerin salgısının neden azaldığı araştırılır. Uzman göz hekimi tarafından önerilen tedavinin uygulaması gerekmektedir. Göz kuruluğu tedavi edilmediğinde gözlerde yorgunluk ve uykusuzluk hissi oluşabilir. Ayrıca ışığa karşı hassasiyet başlar. Bu da kişinin günlük yaşam konforunu bozmaktadır.
Glokom nedir?
Göz kanlanması nedenlerinden olan glokom (göz tansiyonu), göz içi basıncın yükselmesine bağlı olarak optik sinir olarak bilinen görme siniri üzerinde hasara ve görme kaybına yol açan görme hastalığıdır. Glokom başlı başına göz tansiyonu demek değildir. Göz tansiyonu sadece bulgulardan bir tanesidir. Göz tansiyonu olmadığı halde glokom hastalığı olabilir. Glokom rahatsızlığında gözde oluşan basınçtan dolayı görme alanı daralmaktadır, hatta kısmen ve tamamen görme kaybı yaşanabilir.
Üveit nedir?
Gözün iç kısımlarından olan üvea dokusunun her türlü iltihaplanmasına üveit denir. Mikrobal bir reaksiyon Bu görme rahatsızlığı mikrobik bir reaksiyon değildir, vücudun gösterdiği bir tepkisel reaksiyondur. Üveit gözde kanlanma, bulanık görme ve ağrıya yol açabilir.
Üveit tedavisi cinsi ayırarak sürekli uygulanacak tedavi yöntemi ile iyileşme sağlanır. Üveit kendini tekrar yenileyen bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedavi uygulamasının düzenli olması oldukça önemlidir. Sürekli kontrol ve takip altında tutulması gerekmektedir.
Keratit nedir?
Gözde kornea olarak bilinen saydam tabakanın iltihaplanması sonucu oluşan görme rahatsızlığıdır. Keratit , enfeksiyona bağlı olabileceği gibi enfeksiyon dışı nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Saydam olan kornea dokusu görme rahatsızlığına bağlı olarak bulanıklaşabilir, hatta delinebilir. Keratit belirtileri gözde kanlanma, ağrı, batma ve kornea üzerinde beyaz leke oluşmasıdır.
Keratit tedavisi öncelikle rahatsızlığın nedeni araştırılır ve uzman tarafından uygun tedavi uygulanır.
Kaynak: aydinses.com
İlgili Galeriler