Uzmanlar, gözlerdeki rutin rahatsızlıkların derin sorunlara işaret edebileceği konusunda uyardı. İşte o göz rahatsızlıkları ve altında yatan sebepler...
KIRMIZI GÖZLER
Uçuklama: Vücutta bulunan virüs veya enfeksiyon gözlerin kızarmasına sebep olabilir. Sorun önce gözde başlar. Dudak çevresinde olan uçuklar bazı zamanlarda göze de sıçrayabilir. Bu durumlarda göz çevresinde ağrı, zonklama, ışığa hassasiyet, sulanma gibi şikayetler görülebilir.
İris iltihabı: Gözün renkli kısmının iltihabıdr. Göz kızarır, zonklama veya ağrı hissi oluşur. Antibiyotik ve göz damlalarıyla tedavi edilebilir.
Yüksek tansiyon: Gözlerin beyazında oluşan kırmızı lekeler hipertansiyon belirtisi olabilir. Liverpool Üniversitesi'nden Ian Grierson, yüksek tansiyonun göz etrafında yarattığı basıncın kırmızı lekelere neden olabileceğini belirtti.
KURU GÖZLER
Uzmanlar klimalı ortamda çalışmak ve kontakt lens kullanımının gözde kurumaya yol açtığını belirtiyor. Doktorlar, göz kuruluğundan şikayetçi olan kişilerin her 20 dakikada bir 10 saniye gözlerini kapatmasını öneriyor.
Menapoz: Menapoz hormon seviyesini değiştirdiği için gözde yağlanmaya bağlı kuruluk oluşur.
Keratit (Kornea iltihabı): Uykudayken iyi kapanmayan gözlerdeki kuruluk, gözü dışardan darbelere savunmasız kılar.
KAŞINAN GÖZLER
Göz kapağı iltihabı (Arpacık): Gözkapağının iç kısmında meydana gelen deri tahrişi ve enfeksiyonudur. Bazen bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı oluşur.
Alerji: Mevsimsel, ev ve sokak tozları, mantar veya küfler sebebiyle oluşan alerjilerde gözler kaşınır.
RENKLİ HALKALAR
Yüksek kolesterol: Uzmanlar, iris etrafında oluşan beyaz halkalar yüksek kolsterol belirtisi olabileceğini belirtiyor. Beyaz halkalar korneada yağ birikmesinden dolayı oluşur.
Wilson hastalığı: Vücudun belirli bölgelerinde (böbrekler, karaciğer, kornea ve beyin başta olmak üzere pek çok dokuda) bakır depolanması sonucu meyda gelen hastalıktır. Çikolata, fındık ve mantar gibi bakır içeren gıdaları keserek ve ilaç kullanarak hastalık geçirilebilir.
HALSİZ GÖZLER
Diyabet: Şeker hastalığı gözün arkasında bulunan ince damarlara zarar verebilir.
Kist: Yağ bezesi olarak da adlandırılan gözün iç bölümünde oluşan göz kistleri yağ bezlerinden birinin tıkanması yüzünden olabilir.
GÖZ AĞRISI
Ülser: Ağrıya neden olan kornea ülseri, gözün parlaklığını alarak donuk görünmesine neden olur.
Glokom hastalığı: Göz içi basıncın artmasıyla ortaya çıkan glokom, kadınlar ve yaşlılarda daha sık görülür. İhmal edildiğinde körlüğe yol açabilir.
Kaynak:akradyo.net
İlgili Galeriler