Güneş gözlüğü ve şapka takılması da öneriliyor.
Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, yaz aylarında göz sağlığı ile ilgili bilgiler verdi...
1- Güneş gözlüğü kullanın
Güneş gözlüğü kullanmak, göz sağlığı için çok gereklidir. Güneş ışınlarının kataraktı artırıcı etkileri mevcuttur ve ayrıca retinadaki sarı nokta hastalığıyla ilintisi bilinmektedir. Bu nedenle uygun ultraviyole (morötesi) korumalı güneş gözlüğü takmak, göz sağlığımız için çok önemlidir. Güneş gözlüğü kullanmayı, cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmakla benzer olarak düşünebiliriz.
2- Çok koyu güneş gözlüğü iyi demek değildir
Tercih edeceğiniz güneş gözlüklerinde önceliğiniz ultraviyole A ve B ışınlarını süzen gözlük camları yönünde olsun. Süzme işlemini tam olarak yerine getirmek konusunda camın koyuluğu sizi yanıltmasın. Cam ne kadar koyu ise koruma da o kadar yüksek demek değildir. Eğer gerekli ultraviyole koruma yoksa, koyu cam sandığınızın aksine sağlığınızı tehlikeye atar. Koyu renkli gözlüklerde göz bebekleri büyür ve göze giren güneş ışınları artar. Gözlük seçerken yukarıdan aşağıya doğru renk tonlarının açıldığı modelleri de tercih edebilirsiniz.
ENFEKSİYONLARA DİKKAT EDİN
3- Güneş kremlerini göz çevresinden sakının
Yüzümüze güneş kremi kullanırken göz kapaklarına sürmemek ve göze kaçırmamak, bu durumlarda kremi bol su ile temizlemek gerekir.
4- Yüzücü gözlüğü vazgeçilmeziniz olsun
Deniz ve havuza girdikten sonra gözlerde hafif bir kızarıklık olması normal kabul edilir. Ancak özellikle havuza girdikten sonra havuz suyundaki koruyucu kimyasallara bağlı gözde tahriş ortaya çıkabilir. Daha tehlikeli olan ise, havuz suyundan bulaşabilecek göz enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar birkaç hafta süren ve çok bulaşıcı olabilen bir seyir izleyebilir. Bu nedenlerle yüzücü gözlüğü takmakta fayda vardır. Ayrıca denizden veya havuzdan çıktıktan sonra gözlerinizi bol su ile temizleyin ve temiz olan bir havlu ile kurulayın. Ayrıca temizliğinden emin olmadığınız bölgelerde suya girmekten kaçının.
5- Şapka kullanın
Güneş ışınlarının özellikle dik geldiği zamanlarda gözlüğünüz yetersiz kalabilir. Bu nedenle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında şapka kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
YAZIN GÜNLÜK LENS KULLANIN
6- Lens ile denize girmeyin
Yapılan en büyük hataların başında lens ile denize veya havuza girmek geliyor. Maalesef lens kullanıcıları zaman zaman unutarak, zaman zaman ise bilerek bunu yapabiliyor. Bu durum çok uzun tedavi gerektiren ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durum sonunda da gözün saydam tabakasında kalıcı izler ve görme kaybı gelişebilir. Ayrıca lensle havuza girildiğinde havuz suyundaki kimyasallar lens materyaline sızıp daha uzun süre gözle temas eder ve gözdeki tahrişi artırabilir. Yaz aylarında günlük kullan-at lensler, daha pratik olacağından tercih edilebilir.
7- Klima kullanımına dikkat edin
Yaz aylarında klima kullanımı arttığı için buna bağlı kuru göz şikayetleri de artabilir. Nedeni ise klimanın yarattığı hava akımı nedeniyle gözyaşının göz yüzeyinden daha çabuk buharlaşmasıdır. Evlerdeki klimanın dışında araçlardaki veya uçaklardaki havalandırma sistemleri de kuruluğu artırabilir. Klimanın gözlerinizi kurutmasına engel olmak için odanızı bol bol havalandırmak ve klimanın ayarlarını olabilecek en az seviyede tutmak gerekir. Tüm bunlara rağmen kontakt lens kullanımına veya uçakla yolculuğa bağlı gözde kuruluk hissi varsa, suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Bol su içmek de gözyaşı miktarını artırmada faydalı olacaktır.
8- Makyajla güneşe çıkmayın
Nemli ve sıcak hava yüzünüzdeki makyajın akmasına ve özellikle göz etrafında kullanılan göz kalemi, far, eyeliner gibi malzemelerin gözün içine kaçmasına sebep olabilir. Bu durum, gözyaşı salgısı yapan bezlerin ağzını tıkayarak enfeksiyonlara neden olabilir.
9- Ellerinizi her zamankinden daha fazla temiz tutun
Sıcak ve nemin etkisi ile bakteriler yaz aylarında her zamankinden daha tehlikeli ve bulaşmaya yatkındır. Gerek temizlemek, gerek kaşımak, gerekse güneşten korumak için ellerimizi sık sık gözümüze götürebiliriz. Bu gibi durumlarda ellerimizden enfeksiyon kapabiliriz. Bu nedenle göz sağlığımız için ellerimizi de temiz tutmak gerektiğini unutmayalım.
10- Doktorunuzu dinleyin, kurallara uyun
Göz operasyonları sonrası hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda enfeksiyon ve tahriş riski nedeniyle denize veya havuza girmemek gerekir.
GÖZ DAMLASI ORUCU BOZMAZ
Oruç tutmaya devam ettiğimiz bugünlerde tüm vücudumuzun sağlık durumunu önemsediğimiz kadar göz sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle hipertansiyon ve diyabet hastalığının etkisinin çok yıpratıcı olduğu orta yaş ve yaşlılarda göz tutulumu olabiliyor. Bu hastalıklarda göz tutulumu varsa tespiti ve gerekli tedavinin uygulanması, göz sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor. Normal koşullarda hipertansiyon ve diyabet hastalarının dengeli ve diyetlerine uygun beslenmeleri gerekir. Bunun yanı sıra spor yapmaları, hastalığın kontrolü açısından önem taşır. Özellikle bu sıcak döneme denk gelen zamanda oruç tutacak hastaların ilaçlarının dozlarını aksatmaları veya sahur ve iftar vakitlerinde fazla miktarda, diyetlerine uygun olmayan yiyecek tüketmeleri bu hastalıkların kontrolünü bozabilir. Bu durum özellikle diyabet hastalarında göz içi kanamalara sebep olabilir.
KURU GÖZE DİKKAT!
Kuru göz hastalığı ile takip edilen kişilerde uzun süre susuz kalmak tüm vücutta olduğu gibi gözlerde de kuruluğun artmasına sebep olacaktır. Bazı kişiler göz damlası kullanmanın orucu bozacağını düşünmektedir. Fakat Diyanet İşleri Başkanlığı'nın göz damlalarının orucu bozmadığına yönelik açıklaması mevcuttur. Özellikle kuru göz ve glokom (göz tansiyonu) hastaları Ramazan ayında damlalarını aksatmadan kullanmalıdırlar. Tüm yıl olduğu gibi Ramazan ayında da göz sağlığına dikkat edilmeli ve göz muayeneleri aksatılmamalıdır.
Kaynak: sabah.com.tr
İlgili Galeriler